co2-mayalı-sistem

Bitkili Akvaryum İçin CO2 Üretimi ve Difizör Yapımı

Bitkili bir akvaryumunuz var ve bitkileriniz için CO(karbondioksit) vermek istiyorsanız ve bu ucuz olsun istiyorsanız; ucuz ve çok kısa sürede evinizde CO2 üretimini ve akvaryuma COsalınımı için difüzör yapımını anlatacağım.

Kısaca bu sistem nedir?

İnternette mayalı sistem olarak arattığınızda karşınıza çıkan sistemi anlatacağım aslında. Hamur mayası içerisinde bulunan bakterileri kullanarak COüretebileceğiz.

Akvaryumda canlı bitkiler plastik bitkilere göre hem daha güzel hem de akvaryum için bir zararı yok aksine yararı vardır.

Benim akvaryumunda en kolay bitkilerden olan saz, elodea ve zeytin bitkisi bulunmaktadır. Bu bitkiler akvaryumda karbondioksit sistemi istemeden yetişmektedir. Fakat daha hızlı büyütebilmek ve ileride farklı bitkileri de akvaryuma ekleyebilmek için karbondioksit sistemlerini araştırmaya başladım. Sonrasında sadece 3-4 liraya bu işi halledilebileceğini öğrendim ve denemeye koyuldum. Tabi ki profesyonel sistemlerin yerini tutmayacaktır ama internette fiyatlara bakarken bu sistemin benim için yeterli olduğu kanaatine çok hızlı vardım açıkçası.

Bu sistemi kurmadan önce birkaç foruma baktım ve youtube üzerinden takip ettiğim birkaç akvaryum kanalının bu sistemle alakalı video çektiğini gördüm yazının altına o videolardan birkaçını ekleyeceğim. Yazıda zaten nasıl yapıldığını anlatacağım fakat videolarda size uygulamalı olarak yardımcı olacaktır.

Bu sistemi kurarken dikkat etmeniz gerekenleri, neler kullanacağınızı ve nasıl yapacağınızı anlatacağım malzemelerden başlayalım.

Bu sistem için gerekli malzemeler nedir?

-1 adet şırınga

-1 Adet Huni

-2-3 kaşık kuru maya veya yakın miktarda yaş maya

-1 adet pet şişe 1.5L, 2L veya 2.5L olabilir

-Biraz pamuk

-2 su bardağı şeker

-Akvaryumunuzun suyu veya dinlenmiş su

-Hava hortumu

-1 Adet çay kaşığı

-Bıçak

-Japon Yapıştırıcısı

Nasıl Yapılır?

Not: Bu sistemi yaparken musluk suyu kullanmamalısınız çünkü CO’ yi çıkarak maya içerisindeki bakteriler o nedenle onların ölmelerini istemeyiz. Bu sistemi yaparken dinlenmiş su olması gerekli veya direk akvaryumunuzdaki suyu kullanmak daha iyi olur.

Pet şişe içerisine 2 bardak şekeri dökün. Sonrasında biraz su koyun, çalkalayın ve şekerin erimesini sağlayın.

Mayayı bardağın içine dökün ve su ekleyin sonrasında çay kaşığı ile mayayı da suda eritin ve şişeye ekleyin.

Şekerli su ile mayalı suyun birbirine karışması için şişeyi çalkalayın.

Sonrasında şişe üzerindeki etiketin bittiği yere kadar su doldurun üst kısmı boş kalacak yani.

Pet şişenin kapağının ortasına hava hortumunun gireceği kadar bir delik açın(Bıçakla delebilirsiniz).

Hava hortumunun kapaktan geçirince 3-4 cm şişe içerisinde olması yeterli kısa olsun yani.

Hava hortumunu geçirdikten sonra kapağın içinden ve üstünden japon yapıştırıcı ile hava hortumunun etrafını iyice yapıştırın hava almamalı silikon ile yapmayın bir süre sonra bırakıyormuş.

Şırınganın iğne kısmıyla işimiz yok şırınganın plastik aksamını kullanacağız. İçerisine az miktarda pamuk koyun ve sıkıştırın, sonrasında bu işlemi tekrarlayın ve şırınganın ortasına kadar pamuk sıkıştırılmış olsun.

Sonrasında hava hortumunu şırınganın iğne kısmından takın ve yapacağınız işlemler sadece bu kadar. Şırıngayı akvaryumunuzda dip kısma yerleştirin mümkünse filtrenizin çıkışına yerleştirin ki çıkan gaz suya dağılsın.

Notlar

Şırınga yerine difüzörler var ama almanıza hiç gerek yok şırınga işinizi görüyor. Ayrıca birçok difüzör mayalı sistemle çalışacak şekilde üretilmez. Mayalı sistem size ortalama 1 ay gidecek ve uygun fiyatlı bir çözüm arıyorsanız difüzör yerine şırıngada yeterli iş görmektedir.

Mayayı az koymayın en az 2 kaşık kesinlikle olsun yoksa gaz çıkışı çok çok  az oluyor ve hava çıkışı alamıyorsunuz.

Suyu üstte de yazdım ama tekrar edeyim dinlenmiş su ile bu işlemi yapın ya da akvaryum suyunuz ile.

Ve uzun uzun yazı okumayıp videodan bakmak isteyenler için;

Mayalı Sistem Yapımı İle İlgili Videolar

İzleyeceğiniz kanallarda akvaryumlarla ilgili bilgilendirici videolarda bulunmaktadır. Abone olup onlara da destek olabilir ve faydalı bilgiler edinebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir