Akvaryumda canlı bitki yetiştirmek isteyenler veya lepistes, moli gibi canlı doğuran besleyen ya da beslemek isteyip yavru almak isteyen kişiler için kolay yetiştirilebilir bitki Elodea hakkında bilgi vereceğim.
Önceki yazıda mücevher balıkları hakkında her şey yazısını yayınlamıştım. Mücevher balıklarından sonra lepistes ve moli balıklarını beslemeye başladım. Bu balıklar canlı doğuran balık türlerindendir. Yani mücevher balıkları gibi yumurta bırakarak yavrulamazlar. Ben akvaryuma yavruluk takma, yavruları ayırma vs uğraşmak istemediğimden akvaryum bitkileri araştırmaya başladım.
Akvaryuma koyabileceğim ve bana ek maliyet çıkarmayacak bitkileri araştırıyordum. Bu tür bitkileri araştırırken Elodea bitkisini buldum.
Bu bitki zor şartlarda hayatta kalabilen, istilacı türlerden birisi olduğunu öğrendim ve biraz daha sıcaklık vs araştırdıktan sonra almaya karar verdim. Ve şuan akvaryumda yavrulara gerçekten koruma sağlamakta ve beni yavruluk derdinden kurtarmakta. Bu bitki ile saz bitkisi de aldım. Oda bu bitkiye benzer şekilde istilacı, zor şartlarda bile yaşayabilen ve size ek maliyet çıkarmayan bitki türündendir. Ama onun hakkında bilgileri siteye daha sonra ekleyeceğim. Yazıyı yazdığımda yorumlara onun linkini bırakırım.
Bitkinin sıcaklık isteği 10 – 30 derece yazıyor bazı yerlerde. Bazı yerlerde de genelde 26-20 derece arası öneriyorlar. Büyüme hızı açısından. Benim akvaryumum da sıcaklık sabit 26 derece ve sorunsuz uzuyor bitkiler. Sizde 24-26 derece arasında bu bitkileri yetiştirebilirsiniz.
Işık ihtiyacı çok fazla yoktur. Işık az olsa da büyümesi yavaşlar ama kuruma olmaz. Ama ışık ihtiyacı hiç yok diye bir şey yok tabi ki. Zaten mevcut hali hazırda aydınlatmanız varsa yeterli gelecektir. Bende düz bildiğiniz şerit ledden yapılma aydınlatma var ve bitki için yeterli geliyor.
Tuzlu suda yaşayamaz o nedenle akvaryumunuza tuz eklerken bunu göz önünde bulundurun. Çok fazla koymanız bitkinin kurumasına neden olabilir.
Bitkinin bir özelliği; çok hızlı büyür ve bulunduğu sudaki maddeleri hızlıca tüketir. Bu sebeple bu maddeleri alarak büyüyen yosunların ve su bitkilerinin gelişmesini engeller. Mavi ve yeşil alglerin oluşumunu engeller. Bu nedenle yanına başka bitki koyarken buna dayanacak bitki koymalısınız.
Bitki tek dal olarak sürekli boy atmaktadır. 8 kök olarak aldım ve akvaryumun boyuna ulaşıp boyunu da geçtiler. Bitkiyi direk ben taban kumunun içine gömdüm ayrı ayrı. Ve sorun olmadı tuttular.
Bitki gövdeden tutunma kökleri çıkarmaktadır. Normal kökü yok o nedenle taban kumuna ne kadar gömseniz de yerinden çıkabilir. O nedenle yerine sağlam sabitleyin iple bir nesneye bağlayabilirsiniz. Toprağa gömdüğünüz kısımda çürüme olabilir ama tutunma kökleri çıkınca onlar zaten bitkiyi tabanda tutacaktır.
Bitkiyi Çoğaltmak
Bitki büyüdükçe gövdesinden yeni sürgünler vermektedir. Bu sürgünler 10 cm boyuna ulaştığında bunları gövdeden ayırıp dikerseniz o sürgünde yeni bitki olarak uzamaya devam edecektir. Genel üretme yöntemi budur.
Bitki çok uzayacaktır. Ve akvaryum boyuna ulaşıp geçecektir. Bu nedenle üstünden budamak isteyebilirsiniz. Budayabilirsiniz fakat şöyle bir durum var. Budadığınız da bitki daha fazla uzamıyor öncelikle ve budama yaptığınız yer kararma yapıyor 1-2 cm kadar daha fazla değil kestiğiniz boyu ona göre ayarlayın su yüzeyinde olsun karşıdan bakınca kötü görüntü olmaz. Uzama duruyor dediğim gibi ama sorun yok kestikten 1-2 güne kalmadan gövdesinden hemen sürgün veriyor. Yani hızlı sürgün almak için çok uzadığında bunu da yapabilirsiniz.
Bitkiyi hızlı yetiştirmek için gübre kullanabilirsiniz. Ben Sera florena sıvı gübresini aldım 50ml. Gübreye çok fazla ihtiyacınız yok aslında balık sayınız fazla ise zaten dışkıları bitkiler için gübre demek. Ama ben balıkları aldığımda sayıları azdı o nedenle başlangıç için aldım. Şimdi yavrular bitki arasında büyüyor. Onlarda büyüyüp sonraki yavrularda olunca gübreye hiç ihtiyacım kalmayacak.
Bitkinin İyi Yönleri
Öncelikler görünümler güzel. Yapay bitki yerine kesinlikle tavsiye ederim.
Yavru balıklar için hayat kurtarıcı. Yeni çıkan yavrular bitki yaprakları arasında hem korunuyor. Hem de kendilerini güvende hissedip yavruluk gibi küçük bir yerde olmak yerine ana tankınızda rahatça dolaşabiliyor.
Yavruların ana tankı içinde olmasına diğer balıklar bir süre sonra alışıyor ve yavrular boş alanda olsa bile bir süre sonra büyük balıklarla nasıl duruyorsa yavru balıklarla da o şekilde oluyorlar. Acaba yavruları yerler mi sıkıntısı azalıyor.
Üretmesi ve boy alması çok hızlı.
Bakım için bir şeye ihtiyacınız yok. CO2 desteği vs edinmenize gerek yok.
Bitkinin Kötü Yönleri
Kötü yön olarak söyleyebileceğim tek şey yaprak dökmesi olabilir sanırım. Ama düzgün bir filtreniz varsa çok sorun olmayacaktır. O yapraklar filtrenize gidecek siz dipten toplamak zorunda kalmazsınız.
Bitki hakkında aklıma gelenler ve yazacaklarım bu kadar. Eğer merak ettiğiniz bir şey olursa bitki hakkında yorum yapmayı unutmayın yardımcı olmaya çalışırım. Müsait bir zamanda da bu bitki ile beraber akvaryuma eklediğim saz bitkisi yazısını yazıp yorum kısmına linkini bırakacağım.
Teşekürler bilgileriniz için, elodeayı alalı 2 gün oldu ama renkleri koyu yeşil akvaryuma adapte süresi ne kadar sürede gerçekleşir şimdiden teşekkürler
Aslında renk olarak bilmiyorum ne tepki verir ancak akvaryuma koyduğunuz an sudaki besinler bitki için yeterli ise boy atmaya başlaması lazım yavaş yavaş.