mücevher balığı 1

Mücevher Balığı Hakkında Herşey

Şahsen kendim beslediğim bu balık türünde, akvaryumunda beslemek isteyen sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm konuları sizinle paylaşacağım. Önce kötü diyebileceğimiz yanları sonra iyi yanlarını yazacağım en sonda diğer bilgileri sizinle paylaşacağım. Yazı besleyenlere yavru almak için biraz öneri, beslemek isteyenler ve düşünenler için aklında kalabileceğini düşündüğüm her şeyi yazmaya ve tek bir yerde toplamaya çalışacağım. Balığın özelliklerinden önce bu balığı beslemek istiyorsanız sizin akvaryumunuzun nasıl olması gerektiği önemli. Sıkılmaz okursanız birçok şeyi sizinle paylaştım.

Peki bunlar neler?

Bu balığı beslemek istiyorsanız ve akvaryuma yeni başlayacaksanız önerilen türlerden birisidir öncelikle bende önerebilirim.

Öncelikle bu balıklar biraz kavgacı. O nedenle küçük bir akvaryumunda başka türlerle besleyemezsiniz. Akvaryumunuz küçükse, büyükse çok problem olmaz.

Hatta şöyle bir durum var bu balıklar tek eşlidir. Eş tuttukları zaman kendi türü de olsa akvaryumunuzda çift olan balıklar diğer balıkları sürekli kovalayıp benimsedikleri alana yaklaştırmayacaktır. Yavruları olunca bu daha da şiddetli olmaktadır.

Akvaryumun bence olmazsa olmazı Vatoz balığı varsa ne olur? Hemen söyleyeyim vatozunuza da yumurtlayıp yavruladıklarında kuyruğunun bozulduğunu göreceksiniz. Ona da kuyruğundan saldırıyorlar. (Yanlarında Leopar Vatoz beslemiştim.) Vatoz yavrulara dokunur mu diye sorarsanız barışçıl bir tür olduğu için asla dokunmaz. Ama yavrular büyüdükçe ona dokunmaya başlayacaktır.

Akvaryuma bu balıklarla canlı bitki koyamazsınız. Nedeni bu balıklar kumu kazarlar sürekli. Hatta ben yumurtalarını koymaları için bıraktığım çömleğin içini ve bir tarafını yumurtlamaya hazırlandıklarında, yumurtladıkların da ve yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bile sürekli kumu değiştirdiler. Çömleğin içindeki kumları dışarı atıp yavrulara uygun hale getirmek için yapıyorlar bunu. Bitkileri yemezler ama sökeceklerdir sürekli. Ama sağlam tutunan veya sizin sağlamca tutturduğunuz bitkilerde çok problem olacağını zannetmiyorum. Bitkileri yemezler çünkü.

Bende 2 çift vardı. Ve 2 çiftinde yumurtlama zamanı geldiğinden ve kavgaları çoğaldığından akvaryumu 2 ye böldüm ama yumurtlayabilecek tek çömlek vardı. Bende bunu bir tarafa koymuştum diğer çiftin yanına bir şey koymadım. Akvaryum tabanının kumunu kaldırıp yumurtaları tabana döktüler ve sorunsuz yavru aldım bu şekilde de.

Şimdi bu türün güzel yanlarına geçelim.

Öncelikle üstlerinde mücevher gibi parlayan mavi benekler bulunur. Ve gerçekte güzel bir görünümleri vardır. Normalde renkleri gridir. Fakat kızıştıklarında ve yavru iken büyüme(ergen) dönemlerinde kırmızılaşırlar ve mavi benekleri daha canlı bir hal alır ve güzel bir görünümde olurlar. Kızışma zamanları renkleri daha da güzel hal alır. Genelde tabanda ve orta kısımda gezerler. Eğer akvaryuma elinizi sokarsanız stresli değillerse ve size alışmışlarsa siz yaklaşır ve elinize dokunurlar sizden kaçmazlar.

Yavrulama

Eğer bu balığı beslemek ve akvaryumunuza koyunca yavruda almak isterseniz. Yavru iken 5-6 tane alın ve büyümelerini bekleyin çift tuttuklarında çift olan balıklar beraber yüzmeye başlayacaktır.

Bazı yerler çift olarak satabilir ama bundan emin olamayacağınız için garantili yöntem budur.

Eş tutan balıklar sürekli yavrular hem de her ay en az 70-80 yavru mücevher balığınız olur. Eğer ortam koşulları müsaitse sürekli yavrularlar. Bu nedenle genelde ucuza satılırlar ben yavru iken tanesi sanırım 3 TL den almıştım. 10 tane aldım 2 çift çıktı içlerinden gerisini verdim akvaryumcuya 2 çifti tuttum. Sonra ben akvaryumcuya yavru vermeye başladım.

Ticaretini yapmak isterseniz çok yavruladıkları için fazla para etmezler genelde seven kişiler beslemekte bende zaten yavrular çoğalınca akvaryumcuya verip para yerine yem alıyordum.

Peki yavrularını yer mi bu tür derseniz.

Kesinlikle kolay kolay yemezler. Genelde bende yavrular dış filtreye çekilme sonucu azaldı ama onun içinde de hemen ölmediklerinden içini açıp toplamışlığım çoktur ? Ama stresli olurlarsa yeme ihtimalleri var.

Çok net olmasa da yumurtalarından çıktıkları halleri.

Yavrulayınca ayırmak gerekmez ama filtreye kaçma vs durumdan kurtulmak isterseniz en garanti yöntem size söyleyeyim yavruları sorunsuz akvaryumda tutmak için. Bir tane şişenin (cam şişe daha iyi olur) kapak kısmından biraz bio sünger alın ve hava hortumuzunu ortasından geçirin sonrasında sonra süngeri kapak gibi şişenin ağzına sokun bu şekilde balıklar için yapılan kuluçka makinesi gibi olacak şişe. Hortumunuzun ucunda hava taşınız olsun yine. Ama dibine kadar sokmanıza gerek yok çok suyu dalgalandıracaktır bu da yavrulara zarar verecektir. Şişenin kapak kısmına yakın olsun. Bu şekilde şişeyi akvaryumun içinde tutabilir ve balıkları akvaryumdan ayırıp yavru akvaryumu kurmanız gerekmez. Cam şişede hem su kalitesini düşürmez hem de kötü bir görüntü oluşturmaz. Veya pipo fitrede kullanabilirsiniz. Ama fazladan filtre almak istemezseniz ve hava motorunuz var ise dediğim yöntem sizin işinizi görecek ve başka balıklar varsa akvaryumda onlardan da yavruları koruyacaktır. Alttaki resimde hava taşı yukarda kaldığı için çıkmamış ama mantığı anlattım bu şekilde akvaryumun bir köşesinde yavrulara bakabilirsiniz. Yemlemek için çıkarır yem atar geri koyabilirsiniz.

Mücevher balıkları düz yumurta sökerler. Çiftleşirken dişi yumurtaları yapıştırır erken hemen gelip dölleme yapar bu işlem uzun sürer beslediğiniz taktirde üremelerine çok kez görebilirsiniz. Çünkü 70-80 yavru demiştim yazının başında ama daha fazla da olabilir 250-300 gibi. Yumurtalarını bırakmaları için bir parça porselen, akvaryumcudan taş veya çömlekler alabilirsiniz. Aldığım yerde 7.5 ile 15 TL olarak 2 çeşit vardı. Büyüklüklerine göre değişir.

Birde yavruladıklarında ve yavrular yüzmeye başladıklarında yavrularını akvaryumun her yerinde yüzdürürler. Çobanın sürüyü gütmesi gibi bir görüntü çıkar ortaya sürüden ayrılanı ağızlarıyla alıp diğerlerinin yanlarına atarlar. Yediklerini sanabilirsiniz ama yemez ağırlarında tutarlar. Bu akvaryumunuzda yavru aldığınızda çok güzel bir görüntü oluşturacaktır.

Su Değişimi

Eğer balıklarınızda sağlık problemi yok ve oturmuşsa hiç problem olmuyor. Yavrularda da aynı şekilde. Su değişiminden sıkıntı yaşadığım bir balık olmadı. Ama birde kullanmanız için size de önerebileceğim Sera Aquatan var. Bu sıvı normal sudaki balıklar için zararlı olan materyalleri tutuyor. Ve suyu balıklar için daha iyi hale getiriyor.

Cinsiyet Ayrımı

Bu hemen anlaşılabilen bir şey değil bu türde. Ama genel olarak ayırt edebileceğiniz yöntemler erkekleri daha büyük boyda, daha parlak ve kırmızılıkları daha koyudur. Dişi erkeğe nazaran daha küçük boyda ve renkleri erkeğe göre daha soluktur. En fazla 12 cm civarında olmaktadırlar boyları.

Beslenme

Bu balıklar hem etçil hem de otçuldur. O nedenle vereceğiniz her yemi götürecektir. Günlük 1 defa veya 12 saat aralıkla 2 defa besleyebilirsiniz. Ama akşam vereceğiniz yem sabah verdiğiniz yemde az olsun.

Bu balık için akvaryum koşulları nasıl olmalı?

Akvaryum sıcaklığınız 24°C – 26°C aralığında olmalıdır. Daha yükseğini tolerans edebilir. Ama hastalık vs yoksa beyaz benek gibi arttırmayın.

Su sertliği olarak nötr, pH aralığı 7.0-7.5 dir. Akvaryum suyunu düzenli değiştirdiğiniz taktirde su zaten onlar için taze olacaktır. Tabi yeni eklediğiniz suyu birkaç gün dinlendirip havalandırıp ekleyin. Birde kış ayında soğuk su birden eklemeyin suyu parça parça ekleyin. Balıklara şok etkisi yaparsınız ani sıcaklık değişiminde ki bu hangi türde olursa olsun oldukça sakıncalıdır.

Akvaryum hacmi eğer tek çift besleyecekseniz 40 cm den uzun akvaryumlarınız yeterli gelebilir. Çok sıkıntı yaşamazsınız. Kalabalık beslerseniz balıklara yaşam alanı kalmaz. Daha büyük akvaryum gerekir. Zaten sürekli kavga çıkar yavrulama zamanında diğer balıklarınız zarar görür.

Akvaryumda başka türlerle bakılamaz mı?

Bakılabilir. Ben leopar vatozla birlikte bakmıştım. Hatta bir ara sarı prenseslerle de besledim. Akvaryum hacminiz büyükse diğer cikletlerle yaşayabilir. Çok sorun olmaz.

Eğer merak ederseniz bu balık hakkında diğer bilgiler

Latince olarak adı: Hemichromis guttatu, ciklet denilen balık türlerindendir.

Köken: Sahelo-Sandanian bölgesindeki nehirler.

Yaşam Alanı: Akıntılı sığ nehirler, bataklıklar, oxbow gölleri

Bu yazıyı yaklaşık bir yarım saatte yazdım aklıma gelenleri. Eğer başka merak ettiğiniz bir konu olursa bu tür hakkında yorum kısmına yazıp sormayı unutmayın bildiğim kadarıyla size yardımcı olmaya çalışırım.

14 comments / Add your comment below

  1. Selam ben arkadastan mucevher balıgı aldım 2 dişi 1 erkek demişti benim şöyle bir sıkıntım var 2 dişi dedigi balıklar siyah bir renge dönuşuyorlar erkek dedıgı balık ise bunları hep kovalayıp ısırmaya calışıyor bunların sebepleri neler olabilir acaba 60 litrelik bir akvaryumda dıger balıklarımdan ayrı koydum mucevher balıklarını

  2. SLM bende çift tutmuş mücevher balıği var akvaryumum 220 litre 6 7 çeit çiklet turu var mücevher balıklarım çift utdu yumutladılar lakın 2 sonra kayboldular diğer balıklar saldırdı diye düşündüm onların olduğu köşeyi böldüm akvaryumun içinde buzlu vamla böldüm dün akçamgüvecin içine yumurtlamışlar lakin bu akşam yumrtalar eksilmiş yok denılcek şelikde acaba yumurtlarını yiyorlar mı ne yapmam gerekır bılgı verirseniz sevinim birde son sorum olacak eker yumurtalırı dölledikten sonra ertesi gün ayırdığım bölmeden balıkları alsam yumatarlardan balıklar çıkar mı ?

    1. Eğer o bölmede filtre varsa filtreye kaçmışlardır muhtemelen ben dış filtreyi arada açıp çok çıkarmıştım. Genelde yemezler ağızları ile toplayıp toplu şekilde durmalarını sağlarlar yumurtadan çıkınca eğer stresli iseler belki o nedenle güvende hissetmeyip yemiş olabilirler. Ama şuda var ilk çıktıklarında çok küçükler bu nedenle kumda koyu renkli bir kum ise göremeyebilirsiniz. Yorumunuza baya geç dönüyorum ama o yumurtalar muhtemelen olgunlaşmış ve çıkmış olabilir eğer yumurtaları gördükten sonraki günlerde siyah noktaları oluştu ise.

  3. Merhaba eş tutmadan yumurtlarlarmi. Bir de illa mücevher eş mi tutarlar. Bende 1m akvaryum içinde 4 kaya var. 2 sarı prenses bir jaguar bir Jack dempsey ve bir mücevher var.. sanırım mucevher yumurta bıraktı iç filtre nin üst kısmına.. ne dersin yavru cikarmi yimurtadan

    1. Sarı prensesle olmaz, kaya ile de olmaz sanırım mücevher başka türle eşleşir mi hiç bilgim yok görmedim de daha önce o nedenle yumurta bıraksa da dölleme olmadığı için çıkmayacaktır muhtemelen.

  4. Ben yavru l144vatoz koymayı düşünüyorum 45.70.55 bi akvaryum düşünüyorum uygun olurmu

    1. Merhaba,
      Saklanabileceği alanlar yaratırsanız yaşayabilir ama saklanamaz ise sürekli açıkta olacağından özellikle yavruları olduğu zamanlar çok rahatsız ederler.

  5. Merhabalar bende yeni aldım 4 dışı 1 erkek erkek olan ile 1 dışı biraz büyük diğer iki dışı onlardan biraz küçük eş tutarlar mi? Aldığım yer 1 erkek 3 üne yeter dedi akvaryum 40 50 lt civarında 100w ısıtıcı bir de ic motor var yavru almak istiyorum hatta akvaryumu büyütmeyi düşünüyorum 150 200 lt civarında nasıl yapabilirim daha fazla aydınlatabilir mısınız? Akvaryum malzemelerinden bakımından?

    1. Merhaba, mücevher balıkları yazıda da belirttim tek eşlidir eş tutabilir de tutumayabilir de onu zaman gösterir akvaryuma yumurtalarını bırakabilmesi için bir çömlek alabilirsin onun üstüne yumurtalarını yapıştıracaklardır. Mücevher balığı örneğin sarı prenses gibi 3 dişi 1 erkek olmuyor 1 erkek 1 dişi ama eş tutan 1 erkek 1 dişi oluyor şimdilik 3 dişi ve 1 erkek dursun eş tutarsa zaten birbirlerine kur yaparlar hareketlerinden anlarsın ve diğer 2 dişiyi uzaklaştıracaklardır kendilerinden özellikle üreme zamanları gelince. Akvaryumcular bilmiyor genelde sarı prenses gibi zannediyor bu durumu ya da satmak için yapıyorlar bilemiyorum. Ayrıca akvaryumu büyütmen iyi olur zaten eş tutarlarsa diğer 2 dişi baya dışlanacak, kovalayıp ısıracaklardır bu da akvaryumda baya kargaşa yaratıyor. Ben de 2 çift vardı akvaryumu 2 ye bölmüştüm. Akvaryum içine küp alabilirsin yumurta dökmeleri için, akvaryum için kayalar var internetten araştır onları koyabilirsin. Kumu sürekli eşelerler o yüzden kaya,taş benzeri şeyler olursa daha iyi olur hemde diğerleri saklanabilirler. Onun haricinde bir şey koymana gerek yok ama bu kayaları büyütürsen akvaryumu öyle bakmaya başla. Ayrıca vatoz da edinebilirsin baya iş görmekte yosun bakımından kesinlikle tavsiye ederim.

  6. ciklet türünün en kalitesiz balıkları arasındadır gurup olarak yaşamayı sever oynak bir balık türü değildir bir köşede 10 tanesi birden saklanır ordan kolay kolay çıkmaz erkeği renginden dolayı güzel gözüktüğü için hobiciler beslemek ister besliyincede pişman olma şansı yüzde 90 dır çok da üreyen bir balıktır yavru iken çok hareketlidir buna aldanırsınız büyüyünce bir köşeye çöker kalır bu saydığım sebeplerden tutulmayan bir balık türüdür tavsiye etmem saygılar

    1. köşede saklanma kısmı ben beslerken olmadı açıkcası normal yüzüyorlardı zaten yem verme zamanları sabit olduğundan özellikle yem saatlerinde bekliyorlardı elimi suya sokunca elimden kaçmıyorlardı dekor vs değişimi yaparken ama şu var yavruladıklarında terör estiriyorlar o kaçınılmaz gerçek tek çift bulundurmak bir akvaryumda en iyisi beslemeyi düşünenler için

  7. İnanılmaz bir emek var ortada hak ettiği değeri bulmamış olması üzücü. Tebrik ve teşekkür ederim paylaşımın ve bilgilendirmelerin için. Ben de 200 lt tankta büyük bir leopar vatoz ve yavru sarı prensesle besliyorum ve dediğin gibi 6 yavruyla aldım sanırım bir çift çıktı aralarında. Umarım yavru alma zevkini ben de yaşarım. Tankımızın bire bir aynı olması beni acayip şaşırttı aklımın ucundan geçmezdi bu kadar rastlantı. Sağlıklı balıklar dilerim.

    1. Öncelikle yorumunuz için çok teşekkürler. Şuan lepistes, moli ve cüce vatoz balıklarını besliyorum. Birde üç tür bitki koydum akvaryuma bir tanesi hakkında zaten yazı yazdım. Diğer bitki ve balıklar içinde yine bu şekilde tecrübelerimden müsait bir zamanda yazı ekleyeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir