Saç Dökülmesi

Saçlarımızı Kaybetmemize Neden Olan 9 Etken

Saçlarım Neden Dökülüyor?

Erkeklerdeki kellik oranı kadınlara göre çok daha yüksektir. Buna rağmen saç dökülmesi kadınlarda da çok yaygın görülen ve moral bozucu bir etkendir. Nedenleri , basit bir vitamin eksikliğinden başlayarak altta yatan bir sağlık durumundan da kaynaklı olabilir.

Birçok durumda hem erkek hem de kadınlarda saç dökülmesinin tedavi edilme yolları vardır. İşte saç dökülmesine neden yaygın ve yaygın olmayan nedenler.

-STRES

Bir travma, cerrahi müdahale, araba kazası veya şiddetli bir hastalık hatta grip geçici saç dökülmesine neden olabilir.Bu, telogen effluvium adı verilen hastalık saç dökülmesine neden olabilir. Saçın bir yaşam döngüsü vardır: büyüme fazı, dinlenme fazı ve dökülme fazı. Saç dökülmesi travmadan üç ile altı ay sonrasında fark edilir hale gelir.

Ne yapmamız gerekir: Vücudunuzda ki toparlanma ile saçlarınız büyümeye başlayacak.

-GEBELİK

Gebelik, saç dökülmesine neden olabilen fiziksel stres türüne bir örnektir. Gebelikle ilgili saç dökülmesi aslında gebelik sırasında değil doğumdan sonra daha sık görülür.

Ne yapmamız gerekir: Saç dökülmesi yaşarsanız, saçlarınızın birkaç ayda büyüyeceğinden emin olabilirsiniz.

-ÇOK FAZLA ‘A VİTAMİNİ’

A vitamini içeren takviye veya ilaçları aşırı derece kullanmak saç dökülmesine neden olabilir.A vitamini için günlük değer, 4 yaş ve üzeri için 5000 birim, takviyeler için ise 2500-10000 birim arasıdır.

Ne yapılması gerekir: Kullanılan fazla A vitamini azaltıldığı vakit saç büyümesi normal haline dönecektir.

-PROTEİN EKSİKLİĞİ

Diyetlerinizde eğer yeteri miktarda protein almazsanız vücudunuz ihtiyacı olan proteini karşılamak için saç uzaması için ayırdığı proteinden kısarak saç dökülmesini tetikleyebilir. Bu protein alımının düşmesinden yaklaşık olarak 2 ay sonra görülmeye başlayacaktır.

Ne yapılması gerekir: Et, balık, yumurta gibi birçok protein kaynağı besinleri tüketmeniz yararınıza olacaktır.

-ANEMİ

20 ile49 yaşları arasında ki 10 kadından 1 inde demir eksikliği görülür ve bu saç dökülmesine neden olan bir hastalıktır. Doktorunuz, bu tür bir anemi olup olmadığınızı kesin olarak belirlemek için kan testi yapmak zorunda kalacaktır.

Ne yapılması gerekir: Basit bir demir takviyesi sorunu düzeltecektir. Saç dökülmesine ilaveten, anemi belirtilerinden bazıları yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt , soğuk eller ve ayaklar olarak da gözükebilir.

-HİPOTİROİT

Hipotiroit, zayıf bir tiroit bezine sahip olmanın tıbbi terimidir. Boynunuzda bulunan bu küçük bez metabolizmanın yanı sıra büyüme ve gelişme açısından kritik olan hormonları üretir ve yeteri miktarda hormon üretmediğinde saç dökülmesine neden olur. Doktorunuz, gerçek nedeni belirlemek için test yapabilir.

Ne yapılması gerekir: Doktorunuzun yazdığı ilaçlar ile tiroid düzeylerinizi normal seviyelere döndürebilirsiniz.

-B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

Nadirde olsa düşük düzeydeki B vitamini saç dökülmesine neden olabilir.

Ne yapılması gerekir: Anemi gibi basit bir takviye sorunu çözecektir. Avokado ve fındıkta bulunan yağlar hem saçınıza hem genel sağlığınıza iyi gelecektir.

-ANİ  KİLO KAYBI

Ani kilo kaybı saç dökülmesine neden olabilen bir fiziksel travmanın bir şeklidir. Kilo vermek için vücudunuza uyguladığınız aşırı baskı vitamin ve mineral eksikliklerine neden olması mümkündür. Ani kilo kaybı saç dökülmesine neden olabileceği gibi, anoreksiya ve bulimiya gibi bir yeme bozukluğuna da dönüşebilir.

Ne yapılması gerekir: Ani kilo kaybı vücudumuzda bir şok etkisi yaratıyor ve ortalama altı aylık bir saç dökülmesi sürecine girmemizi sağlıyor ve daha sonra düzeliyor.

-KEMOTERAPİ

Ne yazık ki kanseri alt etmek için kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabiliyor.

Ne yapılması gerekir: Kemoterapi tedavisi durduktan sonra saçlarınız çıkmaya başlayacaktır. Fakat saçlarınız farklı bir renkte veya farklı bir dokuya sahip olarak uzayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir