Forumlarda gezerken bir arkadaşın sorusunu gördüm ve kendim ikinci üniversite okuduğumdan ikinci üniversite nasıl okurum, okumak istiyorum veya böyle bir şey var mı diyen kişiler için yazıyorum bu yazıyı. Öncelikle şunu söyleyeyim eğer hali hazırda bir bölümde ön lisans veya lisans öğrencisi iseniz veya mezun oldu iseniz hiç sınava girmeden ikinci bir bölüme kayıt olup okuyabiliyorsunuz. Kayıt olduğunuz bölüm okuduğunuz veya okumakta olduğunuz bölümle alakalı olmayacak. Farklı olmalı.
Ben şuan Karabük Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Bu ikinci üniversite hakkında hiç bilgim yoktu ve duymamıştım. Başka bölümde okuyan bir arkadaşım kendi okuduğu bölümü bırakmıştı ve bu ikinci üniversite olayını öğrenmiş ve başvurmuş bana da tavsiye etti fazladan bir diploma bir şey kaybetmezsin gir diye. Ben de onun önerisi üzerine kayıt oldum ve Atatürk Üniversitesinin İkinci Üniversite programına kayıt oldum.
Yazının alt kısmında diğer ikinci üniversite programı olan üniversite linklerini de koyacağım oradan ulaşıp daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
İkinci üniversite için yapmanız gereken kayıt zamanı geldiğinde kayıt yaptırmak. Bunun için üniversiteye gitmenize de gerek yok veya belge göndermenize. Ben ATAAÖF’ e internet üzerinden başvurdum gerekli yerleri doldurdum ve kaydım onaylandı benden ek bir şey istenmedi. Zaten istenirse de yine üniversiteye gitmeden posta, kargo yoluyla istenen belgeleri üniversiteye yollayabilirsiniz.
Kayıt olduktan sonra size mesaj geliyor. Kaydınız alındı diye telefonunuza mesaj atıyorlar. Kayıt işlemi tamamlanınca ve eğitim – öğretim dönemi başlayınca lms3.ataaof.edu.tr siye sitesi var Atatürk Üniversitesinin buraya girip ders dokümanlarına ve videolarına ulaşabiliyorsunuz. Hafta hafta hepsi bir seferde ekleniyor ve siz kendinize göre dersleri yapabiliyorsunuz. Sistem üzerinde sizin ilerleme durumunuzu da göstermekte.
Dediğim sistemde bilgisayar, tablet veya telefonunuzu kullanarak dersleri görebilirsiniz ve ikinci bir diploma sahibi olabilirsiniz.
Sınavlar Nasıl Oluyor?
Derseniz eğer şöyle söyleyeyim sınavlarda 3 soru için en az 75-90 dakika geçirdiğim mühendislik fakültesinde hesap makinesiyle uğraşırken. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümüne kayıt oldum açık öğretimde. Soruların test olması ilk girdiğim sınavlarda bende bayram etkisi yaratmıştı. Çünkü çok çalışmak için zaman bulamamıştım başka işlerle de uğraştığımdan ama ona rağmen sınavlar çok kolay gelmişti bana. Hiç çalışmadan geçemezsiniz tabi ki çalışma şart genel şeyler sorulmuyor tabi ki ama mühendislikten çok daha kolay olduğunu size söyleyebilirim sınavların.
Sınavlara Nerede Giriyoruz?
Sınavlara genelde merkezde giriliyor. Ben mesela Gebze’ de oturduğumdan Kocaeli seçmiştim ve Kocaeli Üniversitesi ve ona yakın liselerde sınav yerleri geldi. Ama araştırırsanız sınavların nerelerde olabileceği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hangi üniversiteye girecekseniz sınav merkezleri diye arattığınızda size bilgi veren sayfalara ulaşırsınız.
Sınavlar Nasıl?
Sınavlar bir hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün sürüyor ben 3 oturum şeklinde girdim. 4 ders Cumartesi sabah, 2 ders Cumartesi öğleden sonra ve sonraki 2 derste Pazar sabah şeklinde.
Sınavlar sizi çok zorlayacağını zannetmiyorum yeterli çalıştığınız taktirde çok sorun olmayacaktır. Ama şu var önceden yokmuş ama sanırım bu sene daha yeni getirilmiş. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor sınavlarda yani sallama yapamazsınız sınavlarda yaparsanız da notunuz çok düşecektir.
Notların hesaplanmasında Atatürk Üniversitesi için %30 Vize + %70 Final notu olarak hesaplanmakta. Vizenin katkısı az olarak gelebilir ama kesinlikle çok fazla. Zaten buna benzer şekilde okuyorsanız normal okuduğunuz bölümde ne demek istediğimi anlarsınız veya kayıt olursanız ilk döneminizde bunu anlamış olacaksınız.
Harç Ücreti Var Mı?
Evet var. Ama çok yüksek değil 250 lira civarı bir para yatırıyorsunuz dönem başı. Diğer üniversitelerde çok değildir. Ama araştırın önceden. Zaten kayıt olacaksanız üniversitelerin sık sorulan sorular kısmını baya kurcalarsınız. Bu tür bilgilere de ulaşırsınız.
İkinci Üniversite İçin Başvurabileceğiniz Üniversiteler
Hangi bölümlere başvurabileceğiniz ve aklınıza takılan sorular için yine alta verdiğim üniversite sayfalarında gerekli açıklamalar yazılmış. Ama aradığınızı yine de bulamazsanız. Yorum kısmına yazın yardımcı olmaya çalışırım.
Atatürk Üniversitesi
https://www.ataaof.edu.tr/AnaSayfa/Index
Anadolu Üniversitesi
http://ikinciuniversite.anadolu.edu.tr/